Compania aeriană Air France, blamată pentru gestionarea zborului Paris-Beirut redirecționat către Damasc iar apoi către Cipru din cauza problemelor de securitate din Liban, a declarat vineri că legea îi permite să solicite bani de la pasageri în caz de „dificultăți”, relatează AFP.
Compania, întrebată de AFP, a făcut această declarație la o zi după mărturiile pasagerilor zborului Paris-Beirut redirecționat către Cipru, care spuneau că li s-a cerut să plătească suplimentar.
Mai mulți pasageri au povestit că echipajul a început o chetă pentru a plăti kerosenul, înainte de a găsi o altă soluție.
„Air France a plătit ea însăși plinul, însă compania nu dorește să intre în detaliile acestei reglementări”, a declarat un purtător de cuvânt.
Compania a făcut o „evidență a bunurilor lichide deținute de pasageri la Damasc, ca anticipație și în caz de nevoie”, o dispoziție prevăzută de articolul L6522-4 din Codul Transporturilor, a adăugat aceasta.
Textul îl autorizează pe comandantul de bord, „în caz de dificultăți în executarea mandatului său”, să „împrumute sumele indispensabile” pentru a efectua reparații, „a asigura securitatea persoanelor îmbarcate și protejarea cargoului” sau „a angaja personal suplimentar pentru perioada de timp necesară finalizării misiunii”.
Un patron care se afla la bordul zborului redirecționat miercuri a povestit pentru AFP că echipajul, la aterizarea în capitala siriană, a „întrebat dacă pasagerii pot contribui pentru a alimenta cu kerosen”, precizând că „apoi, ei au rezolvat problema”.
Conform unei pasagere întrebată de France Info, echipajul a „colectat” 17.000 de dolari, o sumă pe care compania nu a dorit să o comenteze.
Air France a redirecționat miercuri seară acest zbor cu destinația Beirut din cauza problemelor pe șoseaua către aeroportul Rafik Hariri. După ce a făcut plinul la Damasc, avionul a aterizat pe aeroportul cipriot din Larnaca, unde cei 174 de pasageri au fost preluați de companie.
Air France a fost acuzată pe rețelele de socializare că a preferat să aterizeze avionul la Damasc, capitala unui stat aflat în pragul războiului civil, în loc de Beirut.